Početna arrow Iz rada društva
header image
Tranzit Venere - Korenica Isprintaj E-mail
Objavio Branko   

Tranzit Venere - Korenica 2004 ocjenjen je kao uspješan. Na promatranje se odazvalo 5 grupa iz osnovne škole, grupa srednjoškolaca te mnogobrojni slučajni prolaznici. Slike događaja možete pogledati u foto galeriji

    Eto početak je bio predviđen za rano jutro, pa smo se i mi tako rano ustali te pošli na observation site da pripremimo opremu. Na našu nesreću jutro je osvanulo obavijeno u gustu maglu.

    Neko vrijeme smo se motali oko mjesta za promatranjne... popili kavu, dvije, tri.... no znakova razvedravanja nije bilo.  Lagano razočarani krenuli smo svojim kućama promatrati tranzit preko live prijenosa na internetu ... i tako gledajući tranzit preko monitora, nije prošlo dugo vremena kako su granule prve zrake tople Sunčeve svijetlosti kroz do tada gustu maglu. Istog trena su zazvonili mob. i već se krenulo u centar mjesta na promatračku lokaciju. Postavili smo tri teleskopa sa filterima te jedan unaprijed pripremljeni poster koji je objašnjavao sam tranzit.

    Uskoro su došli naši najmlađi članovi koji redovno pohađaju astronomsku sekciju u O.Š. kao promatrači i kao tehnička potpora. U prvim trenucima reakcija mještana je bila, ni više ni manje, zbunjena. Večina ih nije niti znala što se dešava, niti što mi tamo radimo.... no uz pomoć najmlađe tehničke potpore brzo smo ih zainteresirali za sam događaj.

    Uskoro se oko nas okupio veliki broj ljudi koji su s nestrpljenjem htjeli proviriti kroz okular. Naravno nitko nije ostao zakinut. Nedugo nakon prve runde usljedili su osnovnoškolci, od najmanjih uzrasta pa sve do onih najstarijih (naravno kako su im dozvoljavale prilike). Izmjenilo se pet grupa osnovnoškolaca te jedna grupa srednjoškolaca.

Sam kraj tranzita Venere smo pratili metodom projekcije na velikom dobsonu kako bi svi mogli pratiti zajedno tako da nitko ne bude zakinut niti za dijelić sekunde.

Naravno,  nakon dugog izlaganja Suncu čovjek dobije malo  boje :-))) , a onda slijedi svakodnevna kolotečina života :-(

Sve u svemu,  zaključili smo da je tranzit, gledano s naše strane kao organizatora javnog promatranja, prošao i bolje nego smo očekivali.

Note:
Izasao je i clanak u novinama Novi list

Najnovije
Enciklopedija
NEO
kratica (od eng. Near Earth Object) za bilo koji objekt (najčešće asteroid, eventualno komet) čija se staza križa sa Zemljinom pa postoji opasnost od sudara.