Početna arrow Iz rada društva
header image
Meteorski roj Perzeidi 2004. Isprintaj E-mail
Objavio Olivera   

    Ovih dana je AD Korenica organiziralo praćenje Perzeida. Kao što vjerojatno znate, riječ je o meteorskom roju koji svoj maksimum doseže 12. kolovoza. Uz redovna promatranja, naš ovogodišnji program je bio pomalo neuobičajen. Naime, u noći s 10. na 11. kolovoza pridružilo nam se 50-ak portugalskih studentica...

    One su u Korenici bile dva tjedna i u suradnji s OSCE-om su organizirale radionice i druženja s lokalnim stanovništvom. U njihov program se uključilo i naše društvo (s posebnim entuzijazmom njegov muški dio:)). Ujutro smo im održali uvodno predavanje o osnovama astronomije i Perzeidima, a uvučer su nam se pridružile na samom promatranju na kojem su sudjelovali i mještani.

    Osim rada s građanstvom, aktivno smo promatrali i bilježili meteore kroz sve tri noći oko maksimuma. Osim šišmiša koji su nas nadlijetali u potpunom mraku na koreničkim poljanama, ometali su nas i oblaci koji su prekidali promatranja. Unatoč svim nedaćama, ipak smo uspjeli napraviti nekoliko kvalitetnih promatračkih rundi. Njihove rezultate možete uskoro provjeriti na našoj stranici.

Najnovije
Enciklopedija
O – zvijezde
Mlade masivne zvijezde spektralnog tipa O na glavnom nizu Hertzsprung – Russellovog dijagrama čije površinske temperature iznose od 25.000 do 50.000 K, a plave su boje.