Početna arrow Iz rada društva
header image
Meteorski roj Perzeidi 2004. Isprintaj E-mail
Objavio Olivera   

    Ovih dana je AD Korenica organiziralo praćenje Perzeida. Kao što vjerojatno znate, riječ je o meteorskom roju koji svoj maksimum doseže 12. kolovoza. Uz redovna promatranja, naš ovogodišnji program je bio pomalo neuobičajen. Naime, u noći s 10. na 11. kolovoza pridružilo nam se 50-ak portugalskih studentica...

    One su u Korenici bile dva tjedna i u suradnji s OSCE-om su organizirale radionice i druženja s lokalnim stanovništvom. U njihov program se uključilo i naše društvo (s posebnim entuzijazmom njegov muški dio:)). Ujutro smo im održali uvodno predavanje o osnovama astronomije i Perzeidima, a uvučer su nam se pridružile na samom promatranju na kojem su sudjelovali i mještani.

    Osim rada s građanstvom, aktivno smo promatrali i bilježili meteore kroz sve tri noći oko maksimuma. Osim šišmiša koji su nas nadlijetali u potpunom mraku na koreničkim poljanama, ometali su nas i oblaci koji su prekidali promatranja. Unatoč svim nedaćama, ipak smo uspjeli napraviti nekoliko kvalitetnih promatračkih rundi. Njihove rezultate možete uskoro provjeriti na našoj stranici.

Najnovije
Enciklopedija
Alfa čestica
Jezgra helijevog atoma tj. pozitivno nabijena čestica koja se sastoji od dva protona i dva neutrona. Ona je obično produkt raznih nuklearnih reakcija, npr. radioaktivnog raspada.