Početna arrow Iz rada društva
header image
Najava Perzeidi–Astro-party '05 Isprintaj E-mail
Objavio Branko   

    Evo kao što sam naslov govori riječ je o skupu astronoma uoči Perzeida 2005.g. Ministarstvo je odobrilo projekt pa se osjećam dužnim iznijeti ga u javnost.
    Ideja je bila zamišljena kao skup astronoma amatera i građanstva zainteresiranog za astronomiju. Predviđeno trajanje astro-party-a je 3 dana i 2 noæi. Najbitnija stvar u svemu je da nam je Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa sponzoriralo veliki dio projekta tako da je jedini trošak sudionika prijevoz do mjesta susreta.

    Dakle smještaj i prehrana sudionika ovog susreta su osigurana iz sredstava ministarstva. Cilj ovog projekta je znanstveno opismenjivanje građanstva, pogotovo mladeži, što je na ovim područjima osobito potrebno i općenito popularizacijom astronomije kao znanosti.
Naravno, ovo će biti još jedan daljnji poticaj našim mladim članovima da ustraje u bavljenju astronomijom. Isto tako očekujemo da ćemo ovim susretom započeti tradiciju susreta astronoma amatera i profesionalaca u ovoj regiji. Ovim projektom očekujemo da će prikupljeni i obrađeni podaci poslužiti kao temelj bazi prikupljenih podataka na državnoj razini koja bi koristila astronomima entuzijastima za opširnije znanstvene radove te uspoređivanje s bazama iz drugih država i međunarodnih institucija.

Sukladno ciljevima projekta, razvili smo i prikladan program.

    Astronomi i građani koji bi se odazvali susretu imali bi priliku za profesionalo trodnevno praćenje Perzeida te obradu prikupljenih podataka i uspoređivanje sa podacima dobivenim u drugim državama. Uz vizualno promatranje Perzeida, zainteresiranima će zbog prirode same regije i zbog niskog svjetlosnog zagađenja biti omogućeno i astro-fotografsko evidentiranje meteorskog roja. Nakon svakog provedenog promataranja bit će omogućena računalna obrada prikupljenih podataka.

            Projekt predviđa i edukaciju sudionika o načinu provođenja samog promatranja, bilježenju i obradi podataka te astrofotografiji.

            Projekt obuhvaća smještaj i prehranu sudionika te naknade za stručne predavače.

            Ovo bi bio okviran plan provedbe projekta. Do projekta ostaje nešto malo manje od godinu dana tako da ostaje dosta vremena za pojedinosti poput dnevnog rasporeda, sadržaja, tema predavanja i sl. Sugestije su dobrodošle kao i najave za dolazak. Za detaljnije informacije obratite se na

 

Najnovije
Enciklopedija
Tranzit
Prijelaz unutarnjeg planeta preko Sunčevog diska. Kada su Merkur i Venera u donjoj konjunkciji, zbog njihove inklinacije najčešće ne prelaze preko Sunčevog diska već malo iznad ili ispod njega, pa su tranziti vrlo rijetki.