Početna arrow Enciklopedija arrow Iz rada društva arrow Posjet Tehničkom muzeju i planetariju
header image
Posjet Tehničkom muzeju i planetariju Isprintaj E-mail
Objavio Nikola   

 Dana 2. prosinca, u 8 ujutro krenuli smo sa centralne  autobusne postaje sa Mukinja. Dobro smo se zabavili u autobusu dok nismo stigli u Zagreb. Dok smo bili pred muzejem  razgledavali smo razne strojeve i predmete iz svijeta tehnike.

 Tada je došla moja sestra Viktorija i njena prijateljica Martina pred muzejem da se vidimo. Bila sam jako sretna što smo se našle jer se nismo dugo vidjele. Nakon 5 minuta prof. Gordana nas je pozvala i krenuli smo u muzej.Vidjeli smo kako se iskorištava snaga vjetra, sunca i vode. Dotakli smo i temu prve i druge industrijske revolucije.


 Razgledali smo razne strojeve iz prošlosti i vidjeli smo parni stroj. Nakon toga smo ušli u rudnik, gdje je meni pak bilo najzanimljivije.Rudnik je bio ka labirint i meni totalno fascinantan. Čuli smo i zvukove koje su rudari koristili kada bi nekome trebalo pomoć i izvući teret.

Još smo razgledavali stare automobile, zrakoplove, helikoptere itd. Napokon smo ušli u Planetarij zbog kojeg smo došli. Planetarij je jedna velika kupola. Kada smo ušli ,smjestili smo se i čekali da se priviknemo na mrak. Kad se skroz smračilo pojavile su se prve zvijezde. Bilo je očaravajuće! Kao da si pod pravim nebom! Vodic nam je pokazao zviježđa svih horoskopskih znakova, zviježđe Oriona, Malog medvjeda, Velikog medvjeda… Sve u svemu bilo je super. Tko god je bio u Tehničkom muzeju u Zagrebu poželi se tamo vratiti.

                                                                            Julijana Bićanić 7. razred

Najnovije
Enciklopedija
Zvijezda
Plinovito tijelo koje zrači energiju prvenstveno zbog termonuklearne fuzije u njenom središtu. Ispod određene kritične mase (oko 0,1 Sunčeve mase) pritisak i temperatura su nedovoljni da započne proces fuzije ( za fuziju vodika u helij potrebna je temperatura 10 milijuna K), pa tijela koja zovemo zvijezdama moraju prijeći tu kritičnu masu; tijela koja imaju manju masu zovemo smeđim patuljcima, a još manja (ispod 0,03 Sunčeve mase) planetima.