Početna arrow O nama arrow Aktivnosti arrow Aktivnosti AD Korenica 03/04
header image
Aktivnosti AD Korenica 03/04
    Osnivanje Asrtronomskog (ili bilo kojeg drugog ) društva u sredini kao što je Korenica na prvi pogled može izgledati kao smion i rizičan pothvat unaprijed osuđen na propast, ali nešto u ovoj sredini i vremenu se "poklopilo" i stvari su se nakon 14. veljače 2003. kada smo i službeno osnovani, počele nezaustavljivo kretati. Naravno, spiritus movens svega je bio simpatično uporni i entuzijastični predsjednik društva Nikole Mazarekić oko kojega se uskoro okupila nekolicina ljudi koji su omogućili i proveli aktivnosti koje ću vam upravo opisati.

    Naravno, najprije je trebalo osigurati osnovna materijalna sredstva neophodna za daljnji rad. Iznenađujuće, ali AD Korenica je od samoga početka naišlo na veliku potporu i odobravanje lokalne zajednica i institucija kao što su: općinsko poglavarstvo, Turistička zajednica Plitvička jezera, Zajednica tehničke kulture Ličko-senjske županije (u čijem organiziranju smo i sudjelovali), Ličko-senjska županija, mjesne školske ustanove te mnogih privatnih poduzetnika. Njihove su donacije omogućile nabavku neophodne literature i optičke opreme.

    Pomalo ambiciozno, odmah se započelo i s izgradnjom zvjezdarnice. Za sada su izgrađeni temelji, u pripremi je izgradnja poljske kupole, a sve to je napravljeno dobrovoljnim radom članova i simpatizera društva te uz donacije građevinskog materijala.

    Početkom školske godine 2003./2004. u koreničkoj osnovnoj školi je zaživjela astronomska sekcija u koju se uskoro uključio veliki broj učenika uglavnom V. i VI.- ih razreda, a nešto kasnije je pokrenuta i u srednjoj školi. Sekcije vodi Branko Toić i pod njegovim menstorstvom je na ovogodišnje državno natjecanje iz astronomije prošlo troje osnovoškolaca.

    Za učenike smo krajem 2003. organizirali i posjet planetariju Tehničkog muzeja u Zagrebu, Zagrebačkoj zvjezdarnici, a do kraja godine planiramo posjet i riječkoj. Branko Toić je na međunarodnom natjecanju astronoma amatera Messierov maraton, Rušnjak 2004. osvojio treće mjesto.

    U programu našega društva su i održavanja stručnih predavanja iz astronomije i do sada smo uspjeli organizirali već dva na kojima je predavač bio renomirani hrvatski astronom Ante Radonjić (teme su bile Čudesni svijet planeta i Mala tijela Sunčevog sustva).

    AD Korenica također od samoga početka održava javna promatranja važnijih astronomskih događaja za građanstvo, tako da smo u posljednjoj godini popratili sve važnije događaje kao što su: Velika opozicija Marsa, Merkurov i Venerin tranzit, pomrčina Mjeseca, promatranje Perzeida, a i bez toga naša vrata su kroz cijelu godinu otvorena zaintersiranim ljudima koji žele saznati nešto više o astronomiji ili samo po prvi put pogledati noćno nebo kroz teleskop.

    To su ugrubo bile naše glavne aktivnosti kojima smo se bavili od osnutka društva, a trenutno smo u očekivanju završetka natječaja ministratva znanosti na kojem smo prijavilio svoj program za organiziranje promatranja Perzeida 2005.U pripremi je i aukciju slika koje su nam za poterbe društva donirali likovni umjetnici iz cijele Hrvatske, a naravno nastavljamo i s izgradnjom zvjezdarnice i radom na ovoj našoj web stranici.


Najnovije
Enciklopedija
Ekliptika
ravnina po kojoj Zemlja kruži oko Sunca; smatra se glavnom (referentnom) ravninom u Sunčevu sustavu.