Početna arrow Linkovi
header image
Hrvatska astronomska društva
Stranice domaćih astronomskih klubova
  Linkovi
     AD Beskraj (ad infinitum)
Kratke vijesti, o društvu i aktivnostima društva, Messierov katalog (vrlo detaljno) sa opisima objekata, Bobina kuhinja (recenzije teleskopa, dalekozora, astronomskog softwarea i teleskopske opreme), forum.
     AD Ivan Štefek Kutina
Kalendar znacajnih astronomskih dogaanja, efemeride (položaji planeta i sl.), galerija slika, recenzije, besplatni software.
     ANONYMUS - astronomsko društvo iz Valpova
Službena stranica astronomskog društva ANONYMUS iz Valpova. Najnoviji dogaaji, vijesti iz svemira, aktivnosti društva, itd.
     Astronomska sekcija fizikalnog društva Split
Internet site Astronomske sekcije fizikalnog društva Split
     Astronomska sekcija OŠ Vladimir Nazor - Virovitica
O radu sekcije, nekoliko fotografija nebeskih objekata. Škola je pobjednik Svjetskog tjedna svemira 2001 (World Space Week 2001).
     Astronomsko društvo - Istra
O društvu i aktivnostima društva, astrofotografija. Pulska zvjezdarnica: instrumenti, povijest, Johann Palisa. Astro-software: Mjeseceva mijene, izlazak i zalazak Sunca i Mjeseca, Jupiterovi mjeseci, let kroz svemir.
     Astronomsko Društvo - Leo Brenner
O radu društva, tko je bio Leo Brenner (Spiridon Gopcevic), casopis "Foton".
     Astronomsko društvo Koprivnica
O društvu, karte neba i popis zviježa, astronomski kutak (serija clanaka iz "Glasa Podravine", za pocetnike), zanimljivosti, pomrcina 1999.
     AU Vidulini
Vijesti, o radu Astronomske Udruge Vidulini.
     Korcula - Astronomska udruga
Stranice Kor ulanske astronomske udruge.
     Zvjezdano Selo Mosor - Split
ZSM je neprofitna udruga koja okuplja djecu, ucenike, studente i graane na edukaciji iz podru ja astronomije.
 
Najnovije
Enciklopedija
Relativnost - specijalna teorija

Teorija koju je iznio Albert Einstein 1905. godine. A odnosi se na zakone fizike kako ih doživljava promatrač koji se giba unutar nekog sustava konstantnom brzinom u odnosu na neki drugi sustav u gibanju, te kako ta relativna gibanja utječu na mjerenja koja vrše promatrači u sustavima. Pri malim brzinama, specijalna teorija predviđa iste rezultate kao i klasični Newtonowi zakoni gibanja. Jedna od osnovnih postavki specijalne teorije je da brzina svjetlosti ista u svim pravcima , ista za sve promatrače, te neovisna o relativnom gibanju promatrača i izvora; to je u suprotnosti s Newtonovom klasičnom fizikom, ali je eksperimentalno dokazano.

    Druga osnovna postavka specijalne teorije je da su svi fizikalni zakoni u svim inercijskim sustavima, uz jednake početne uvjete, jednaki i svaki zakon jednog sustava važit će i u drugom. Prije specijalne teorije govorilo se o apsolutnom vremenu i apsolutnom prostoru koji su bili jednaki za sve promatrače, no Einstein je dokazao da se, kao posljedica nepromjenjivosti brzine svjetlosti, prostor i vrijeme ne mogu smatrati odvojenim pojmovima već složenim entitetom (tzv. Prostorvrijeme). Svaki događaj u inercijskom sustavu mora biti objašnjen četverodimenzionalnim koordinatama: trima prostornim i jednom vremenskom. Specijalna teorija također predviđa sporije protjecanje vremena u nekom sustavu što je njegova brzina gibanja bliža svjetlosnoj, povećanje mase tijela pri brzinama bliskim svjetlosnoj, te skraćene duljine objekta koji putuje brzinama bliskim svjetlosnoj. Za vanjskog promatrača, objekt koji bi dostigao brzinu svjetlosti smanjio bi se do točke, a vrijeme u tom sustavu bi stalo. Iz toga slijedi da objekt s masom ne može dostići brzinu svjetlosti; samo čestica bez mase (npr. foton) može putovati brzinom svjetlosti.