Početna
header image
KATM 2006. (Korenica amateur telescope making) Isprintaj E-mail
Objavio Administrator   

Korenica 2005I ove godine pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u trodnevnoj radionici amaterske izrade teleskopa, koja će se održati u Korenici od 4.-6. kolovoza 2006.Stakla

U ovogodišnjoj radionici se nastavlja izrada zrcala započetih na prošlogodišnjoj radionici, početak brušenja novih zrcala, predavanja, izvrsno društvo kolega «gurača stakla» uz izvrsne voditelje radionice: Berislav Bračun, Stipe Vladova i Željko Andreić.


 Mashina

Program započinje u  popodnevnim satima petka 4. kolovoza a završava u nedjelju popodne 6. kolovoza. Za razliku od prošlogodišnjeg skupa, ove godine se održava isključivo ATM radionica uz mali dodatak, demonstraciju automatske mašine za brušenje stakla, koju je ADK dobio tokom ove zime od PBF-a.


RadionicaUz potporu lokalne zajednice i ZTK Ličko-senjske županije, radionica je u potpunosti financijski osigurana za predavače i 10 polaznika (uključuje smještaj, prehranu i radni materijal). Ukoliko interes bude veći od navedenog broja polaznika ADK je spreman o svom trošku osigurati materijal za radionicu, te osigurati dodatni smještaj i prehranu o trošku polaznika.


    Ukoliko ste već strastveni ATM-ovac ili tek početnik, pozvani ste da uveličate ovu radionicu svojim dolaskom u Korenicu. Dodatne informacije, kao i prijave možete slati mailom na . Prijave traju do 1.8.2006.

 Očekujemo vas!

Najnovije
Enciklopedija
Ekvatorijalna montaža
Vrsta montaže teleskopa kojoj je jedna osovina usmjerena u nebeski pol (paralelno sa Zemljinom osi rotacije) a druga je okomita na nju (usmjerena po liniji nebeskog ekvatora). Okretanjem samo osi usmjerene u nebeski pol teleskop se kreće po rekstacenziji i prati kretanje nebeskih objekata, a okretanjem oko druge osi teleskop se kreće po deklinaciji. Ova vrsta montaže bolja je od altazimutalne jer prati kretanje objekata po nebeskom svodu pod kutom pod kojim se oni gibaju.