Početna
header image
KATM 2006 - Report Isprintaj E-mail
Objavio Branko   
Kao što je već najavljeno i ove godine u Korenici se održala radionica amaterske izdade teleskopa. Susret je završen u nedjelju s veoma uspješnim rezultatima. Radionica je trajala od petka 4.08. do nedjelje 6.08.2006.g s ciljem edukacije polaznika o metodama samogradnje teleskopa. Na radionici je polirano 5 staklenih diskova izbrušenih na prošlogodišnjem susretu, te se započelo brušenje 10 novih staklenih diskova od kojih je nekolicina ispolirana.

Ove godine prisustvovalo je 30-tak sudionika, koji su uspješno izbrusili i/ili ispolirali 15-tak staklenih diskova. Ovim putem se zahvaljujemo svim sponzorima, a posebnu zahvalu upućujemo voditeljima radionice Berislavu Bračunu, Stipi Vladovi, Željku Andreiću i Gregoru Srdoču.

Više o samom tijeku susreta možete pročitati u nastavku teksta.

Cijeli susret se odvijao u prostorima srednje škole u Korenici koja nam je za potrebe susreta ustupila kabinet fizike i informatike. Pripreme prostora su počele več rano ujutro u petak 4.08. a sudionici su počeli pristiuzati u popodnevnim satima. Nakon upoznavanja i večere usljedilo je uvodno predavanje Željka Andreića o amaterskoj izradi teleskopa na kojem su sudionici stekli opći dojam što ih očekuje naredna dva dana.

    Samo brušenje stakla je počelo u subotu ujutro oko 10h u kabinetu fizike, cilj je bio što prije "iskopati" stakla na željenu dubinu kako bi ih mogli početi fino obrađivati što je svima pošlo za rukom. Tokom jutra je dosta veliki problem zadavalo improviziranje oko izljevanja matrice za poliranje prošlogodišnjih staklenih diskova što je na kraju poprilično uspješno riješeno, jer se s poliranje počelo oko 11h. Atmosfera je bila poprilično vesela i radnički raspoložena čemu je najbolje svjedočila buka brušenja 10 neumornih "gurača" staklenih diskova koja se mogla čuti čak do školskog restorana.

Do ručka su svi više manje već počeli "žuljat" stakla sa finijim gradacijama prahova te se cijela radionica neočekivano ubrzala.

Nakon kratke pauze za ručak svi su se vrlo predano vratili na brušenje/poliranje te su neki od novih polaznika do pola popodneva već započeli sa poliranjem

svojih novo izbrušenih stakala. Dečki koji su polirali svoja prošlogodišnja stakla su u popodnevnim satima polako počeli trčkarati od kabineta do potkrovlja na testiranje kako bi mogli korigirati možebitne nepravilnosti u poliranju. Brušenje i poliranje se nastavilo do večere nakon koje je za sudionike g. Željko Andreić održao predavanje o astrofotografiji.

Poslje večernjeg predavanja cijela ekipa se preselila na temelje buduće zvjezdarnice, gdje su mogli uživati u pečenom kukuruzu i druženju uz gitaru do kasno u noć.

Niti sljedećeg jutra se nije osjećao umor, svi su se marljivo prihvatili rada na svojim budućim zrcalima. Nakon neumornog dvodnevnog "žuljanja" stakla rezultat je bio nekolicina do kraja ispoliranih zrcala i manji broj nedovršenih stakla usljed nedostatka pripadajućih alata za poliranje. Svi smo se okupili na zajedničkom fotografiranju i uputili se na zasluženu janjetinu :-)    Nažalost mašina za brušenje ove godine nije bila upogonjena kako smo predviđali zbog nedostatka vremena, no kako su već počeli neslužbeni planovi za sljedeći susret, mogli bi je poprilično uposliti sa nekoliko 300mm staklenih diskova.

Slike susreta možete pogledati u foto galeriji.

Svima koji su pomogli oko organizacije i izvedbe jos jednom velika HVALA i što drugo reći nego vidimo se dogodine!

Najnovije
Enciklopedija
Antimaterija
tvar koja se sastoji od antičestica, a pri njenom kontaktu s materijom dolazi do anihilacije. Iako pojedine antičestice mogu nastati u akceleratorima, u svemiru nije uočena antimaterija (npr. antizvijezde). Višak materije nad antimaterijom u današnjem svemiru tumači se viškom materije u ranom svemiru, kada se velika većina antičestica anihilirala s česticama.