Početna
header image
Posjet Tehnickom muzeju i planetariju Isprintaj E-mail
Objavio Nikola   

29.11.2008. u subotu najmlađi članovi AD Korenice posjetili su Tehnički muzej i planetarij u Zagrebu sa svojim voditeljima. 

     Sastali smo se u 08:30 ispred OŠ dr. Franje Tuđmana u Korenici odakle smo prećeni Ledenom kišom krenuli za Zagreb. U Zagrebu smo stigli oko 12 sati. Namjera ovog posjeta je bila da novi članovi, a to su učenici trećeg i četvrtog razreda vide sprave, aparate, strojev i vozila koja su ljudima pomagala u razvoju tehnike ko i dio vezan uz otkrića Nikole Tesle.

 U okviru muzeja prošli smo i kroz rudnik u kojem je bilo jako zanimljivo.

            Poslije razgledavanja prešli smo na drugi dio našeg radnog posjeta, a to je planetarij. Djeca su bila veoma uzbuđena jer takvo iskustvo još nisu doživjela ( prividno dočarano nebo nad gradom Zagrebom). Iskusni voditelj planetarija Ante Radonjić je objašnjavao, potom odgovarao na postavljena pitanja.

            Nakon završetka posjeta puni dojmova slijedilo je malo iznenađenje. Voditelji su poveli djecu u kino – Cinestar- na film ''Čimpanze u svemiru''- i naslov filma upotpunio je cijeli program.

            Po završetku filma, koji se djeci jako svidio, krenuli smo put Korenice. U Korenicu smo se vratili oko 18 sati

Najnovije
Enciklopedija
Spektralni tip
Različite grupe (razredi) u koje se svrstavaju zvijezde ovisno o njihovim karakteristikama, npr. spektru, boji, površinskoj temperaturi i sl. Većina zvijezda može se svrstati u neki od sedam osnovnih spektralnih tipova; O, B, A, F, G, K, M, a postoje još neki rijetki, posebni spektralni tipovi. Prema površinskoj temperaturi, zvijezde, ovih sedam osnovnih tipovaa dijeli se na deset podrazreda koji se označavaju brojevima od 0 do 9, pri čemu manji broj označava višu površinsku temperaturu. Zvijezde ovih osnovnih tipova nalaze se na glavnom nizu Hertzsprung – Russellovog dijagrama.