Početna
header image
Nebo na poklon 2005 Isprintaj E-mail
Objavio Branko   

Nebo na poklon 2005Evo gotov je ovogodišnji projekt „Nebo na poklon“. Ove godine u projektu je sudjelovalo preko 50 škola te veliki broj astronomskih društava među kojima i naše astronomsko društvo. Nakon ovogodišnjeg završnog astro party-a u Kaštel Lukšiću vraćamo se kući veoma zadovoljni, Dijana Gužvica, polaznica naše osnovnoškolske astronomske sekcije i učesnica projekta Nebo na poklon osvojila je teleskop baby dobson D=114mm F8.

    Nebo na poklon je projekt Fizikalnog društva Split u suradnji s udrugom Znanost.org. Više o samom projektu možete pronaći na stranicama http://nebo.znanost.org/ . Projekt u našoj županiji su prihvatile dvije škole OŠ. Dr. Franje Tuđmana u Korenici i OŠ. Kralja Tomislava u Udbini. Sudjelovalo je 10 učenika, 2 nastavnika, te 2 instruktora. Astronomsko društvo Korenica je omogućilo školama u Ličko senjskoj županiji posudbu teleskopa za provedbu projekta. Nakon odrađenih „4 noći“ radovi su poslani voditeljima projekta te su na završnom astro party-u dodjeljene nagrade za najbolje odrađene vježbe. Nagrađeni su učenici koji su najbolje odradili pojedinačne vježbe kao i komplet od sve 4 vježbe te najbolja škola. Ukupno je podjeljeno 6 teleskopa za nagrade najboljim učenicima među kojima je i naša učenica Dijana Gužvica 7. razred OŠ. dr. Franje Tuđmana u Korenici. Osim ovih nagrada 15 najboljih učenika je pozvano na ljetni kamp u Kaštelima. Slike astro party-a mozete pogledati u  foto galeriji.

Najnovije
Enciklopedija
Kulminacija
Prolaz bilo kojeg nebeskog tijela kroz meridijan nekog promatrača, tj. trenutak kada taj objekt ima najveću visinu nad horizontom. Kako cirkumpolarne zvijezde nikada ne zalaze za horizont, one imaju gornju (trenutak kad su najviše nad horizontom) i donju (trenutak kad su najniže nad horizontom) kulminaciju.