Početna
header image
Astro susret Korenica- report Isprintaj E-mail
Objavio Branko   

PerzeidiOd 12.- 15 8. u Korenici je organiziran susret astronoma amatera sufinanciran od Ministarstva obrazivanja, znanosti i športa kao projekt izvaninstitucionalne izobrazbe djece i mladeži.
Kao takav, ostvaren je kroz dvije radionice čija svrha je bila upoznavanje sudionika s osnovama promatranja meteora i amaterske izrade teleskopa.

    Projektu se odazvalo 29 sudionika iz cijele Hrvatske (Split, Šibenik, Zadar, Korčula, Beli Manastir, Rijeka …), a radionicu o promatranju Perzeida održali su Nikola Biliškov i Zaltko Ciganj, dok su se voditeljstva brušenja stakala uhvatili Stipe Vladova i Berislav Bračun.
Ovom prilikom im se svima zahvaljujemo.

Dok su sudionici radionice za izradu teleskopa s puno žara izbrusili 6 ogledala do faze finog Pepeljarapoliranja (i jednu pepeljaru :-)), promatrači meteora su bili manje srece jer ih je omelo ličko nebo.
Slike samoga događaja možete pogledati na http://galerija.adk.hr/thumbnails.php?album=14, a ako sami imate ideju o izradi nekoga projekta za sljedeću godinu, natječaj ministarstva je otvoren do kraja rujna i više podataka o njemu, kao i tiskanece, možete pronaći na njihovoj stranici.

Najnovije
Enciklopedija
Barnardova zvijezda
crveni patuljak u zviježđu Zmijonosca, četvrta najbliža zvijezda Suncu (udaljena šest svjetlosnih godina). Ova zvijezda ima najveće vlastito gibanje na nebeskom svodu, pri čemu se za jedno stoljeće pomakne za otprilike 17' (polovica Mjesečevog kutnog promjera).