Početna
header image
Astro susret Korenica- report Isprintaj E-mail
Objavio Branko   

PerzeidiOd 12.- 15 8. u Korenici je organiziran susret astronoma amatera sufinanciran od Ministarstva obrazivanja, znanosti i športa kao projekt izvaninstitucionalne izobrazbe djece i mladeži.
Kao takav, ostvaren je kroz dvije radionice čija svrha je bila upoznavanje sudionika s osnovama promatranja meteora i amaterske izrade teleskopa.

    Projektu se odazvalo 29 sudionika iz cijele Hrvatske (Split, Šibenik, Zadar, Korčula, Beli Manastir, Rijeka …), a radionicu o promatranju Perzeida održali su Nikola Biliškov i Zaltko Ciganj, dok su se voditeljstva brušenja stakala uhvatili Stipe Vladova i Berislav Bračun.
Ovom prilikom im se svima zahvaljujemo.

Dok su sudionici radionice za izradu teleskopa s puno žara izbrusili 6 ogledala do faze finog Pepeljarapoliranja (i jednu pepeljaru :-)), promatrači meteora su bili manje srece jer ih je omelo ličko nebo.
Slike samoga događaja možete pogledati na http://galerija.adk.hr/thumbnails.php?album=14, a ako sami imate ideju o izradi nekoga projekta za sljedeću godinu, natječaj ministarstva je otvoren do kraja rujna i više podataka o njemu, kao i tiskanece, možete pronaći na njihovoj stranici.

Najnovije
Enciklopedija
Dvojni sustav zvijezda
par bliskih zvijezda koje kruže oko zajedničkog centra masa zbog gravitacijskog privlačenja. Prema istraživanjima, oko polovica zvijezda u Mliječnom putu su članovi dvojnih ili višestrukih sustava.