Početna
header image
Posjet Tehničkom muzeju i planetariju
Objavio Nikola   

 Dana 2. prosinca, u 8 ujutro krenuli smo sa centralne  autobusne postaje sa Mukinja. Dobro smo se zabavili u autobusu dok nismo stigli u Zagreb. Dok smo bili pred muzejem  razgledavali smo razne strojeve i predmete iz svijeta tehnike.

 Tada je došla moja sestra Viktorija i njena prijateljica Martina pred muzejem da se vidimo. Bila sam jako sretna što smo se našle jer se nismo dugo vidjele. Nakon 5 minuta prof. Gordana nas je pozvala i krenuli smo u muzej.Vidjeli smo kako se iskorištava snaga vjetra, sunca i vode. Dotakli smo i temu prve i druge industrijske revolucije.


Pročitaj više...
KATM 2006 - Report
Objavio Branko   
Kao što je već najavljeno i ove godine u Korenici se održala radionica amaterske izdade teleskopa. Susret je završen u nedjelju s veoma uspješnim rezultatima. Radionica je trajala od petka 4.08. do nedjelje 6.08.2006.g s ciljem edukacije polaznika o metodama samogradnje teleskopa. Na radionici je polirano 5 staklenih diskova izbrušenih na prošlogodišnjem susretu, te se započelo brušenje 10 novih staklenih diskova od kojih je nekolicina ispolirana.

Ove godine prisustvovalo je 30-tak sudionika, koji su uspješno izbrusili i/ili ispolirali 15-tak staklenih diskova. Ovim putem se zahvaljujemo svim sponzorima, a posebnu zahvalu upućujemo voditeljima radionice Berislavu Bračunu, Stipi Vladovi, Željku Andreiću i Gregoru Srdoču.

Više o samom tijeku susreta možete pročitati u nastavku teksta.
Pročitaj više...
KATM 2006. (Korenica amateur telescope making)
Objavio Administrator   

Korenica 2005I ove godine pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u trodnevnoj radionici amaterske izrade teleskopa, koja će se održati u Korenici od 4.-6. kolovoza 2006.Stakla

U ovogodišnjoj radionici se nastavlja izrada zrcala započetih na prošlogodišnjoj radionici, početak brušenja novih zrcala, predavanja, izvrsno društvo kolega «gurača stakla» uz izvrsne voditelje radionice: Berislav Bračun, Stipe Vladova i Željko Andreić.


Pročitaj više...
<< Početna < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sljedeća > Zadnja >>

Najnovije
Enciklopedija
Crna rupa
Objekt s toliko velikom masom i gravitacijskom silom da mu je brzina oslobađanja veća od brzine svjetlosti, odnosno, čak niti elektromagnetsko zračenje ne može napustiti njegovu površinu. Moguće ih je otkriti jedino posredno, putem njihovog gravitacijskog utjecaja na okolinu: ako je crna rupa član dvojnog sustava zvijezda, ona zbog jake gravitacije usisava materiju sa zvijezde pratioca, pri čemu se materija koja pada na crnu rupu ubrzava, zagrijava i emitira rendgensko zračenje. Crna rupa nastaje ako je ostatak zvijezde koji preostaje nakon eksplozije supernove (vidi zvjezdana evolucija) veći od tri Sunčeve mase.