Početna
header image
Posjet Tehničkom muzeju i planetariju
Objavio Nikola   

 Dana 2. prosinca, u 8 ujutro krenuli smo sa centralne  autobusne postaje sa Mukinja. Dobro smo se zabavili u autobusu dok nismo stigli u Zagreb. Dok smo bili pred muzejem  razgledavali smo razne strojeve i predmete iz svijeta tehnike.

 Tada je došla moja sestra Viktorija i njena prijateljica Martina pred muzejem da se vidimo. Bila sam jako sretna što smo se našle jer se nismo dugo vidjele. Nakon 5 minuta prof. Gordana nas je pozvala i krenuli smo u muzej.Vidjeli smo kako se iskorištava snaga vjetra, sunca i vode. Dotakli smo i temu prve i druge industrijske revolucije.


Pročitaj više...
KATM 2006 - Report
Objavio Branko   
Kao što je već najavljeno i ove godine u Korenici se održala radionica amaterske izdade teleskopa. Susret je završen u nedjelju s veoma uspješnim rezultatima. Radionica je trajala od petka 4.08. do nedjelje 6.08.2006.g s ciljem edukacije polaznika o metodama samogradnje teleskopa. Na radionici je polirano 5 staklenih diskova izbrušenih na prošlogodišnjem susretu, te se započelo brušenje 10 novih staklenih diskova od kojih je nekolicina ispolirana.

Ove godine prisustvovalo je 30-tak sudionika, koji su uspješno izbrusili i/ili ispolirali 15-tak staklenih diskova. Ovim putem se zahvaljujemo svim sponzorima, a posebnu zahvalu upućujemo voditeljima radionice Berislavu Bračunu, Stipi Vladovi, Željku Andreiću i Gregoru Srdoču.

Više o samom tijeku susreta možete pročitati u nastavku teksta.
Pročitaj više...
KATM 2006. (Korenica amateur telescope making)
Objavio Administrator   

Korenica 2005I ove godine pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u trodnevnoj radionici amaterske izrade teleskopa, koja će se održati u Korenici od 4.-6. kolovoza 2006.Stakla

U ovogodišnjoj radionici se nastavlja izrada zrcala započetih na prošlogodišnjoj radionici, početak brušenja novih zrcala, predavanja, izvrsno društvo kolega «gurača stakla» uz izvrsne voditelje radionice: Berislav Bračun, Stipe Vladova i Željko Andreić.


Pročitaj više...
<< Početna < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sljedeća > Zadnja >>

Najnovije
Enciklopedija
Doplerov efekt
prividna promjena valnih duljina i frekvencije elektromagnetskog zračenja uslijed relativnog gibanja izvora zračenja. Ako se objekt koji zrači giba prema promatraču, valne duljine se s gledišta promatrača skraćuju (plavi pomak), a ako se objekt koji zrači udaljuje od promatrača, valne duljine se s gledišta promatrača povećavaju (crveni pomak).